Kázání

Kázání 28. Neděle v mezidobí, cyklus B, 13.10.2024 – jáhen Václav

Sestry a bratři,

jak už jsme slyšeli v prvním čtení, autor dal přednost moudrosti před žezly a trůny a bohatství ve srovnání s ní pokládal za nic. Jaká je to tedy moudrost, že je tak cenná, aby někdo opustil veškeré bohatství světa jen proto, aby ji získal?

Možná, že odpověď nalezneme v dnešním evangeliu. Za Ježíšem přichází člověk, podle evangelisty Matouše šlo o mladíka, a ptá se ho, jak dosáhnout věčného života. Po zdůraznění zachovávat Boží přikázání a odpovědi mladíka, že s tím problém nemá, Ježíš přece jen nachází jednu oblast, na kterou dotyčný nedá dopustit – tedy majetek. Po Ježíšově výzvě, aby vše prodal a rozdal chudým a následoval ho, evangelista uvádí, že „pro to slovo zesmutněl a odešel zarmoucen, protože měl mnoho majetku.“ Následně zde Ježíš explicitně hovoří o tom, jak je to těžké, aby bohatý vstoupil do Božího království a uvádí příměr o velbloudovi, který snáze projde uchem jehly. Ježíšův výrok je značně kontroverzní, Židé totiž chápali bohatství jako projev Božího požehnání. I dnes to tak můžeme chápat.

Sestry a bratři, opravdu je to tak, že musíme být chudí, abychom vstoupili do Božího království?  Je pravda, že mnoho svatých se vzdalo svého majetku a následovali Krista. Ale existovali i svatí, kteří byli velmi bohatí, např. svatý Ludvík IX. Francouzský nebo svatý Václav. Nejde tedy o množství majetku, ale o postoj srdce. Jak říká žalmista v 49. Žalmu: „Člověk, který žije v bohatství a neuvažuje, podobá se dobytčatům, která hynou.“ Tedy člověk, jehož srdce přilnulo k majetku, nevejde do nebeského království.

Co si z toho dnes odnést?

Pokud ulpíme na majetku anebo pokud mu dáme první místo v našem životě, které by mělo patřit Bohu, majetek se stane nepřekonatelnou překážkou pro vstup do Božího království. Velbloud je tedy symbol všeho, co je naprosto nemožné. A jak to máme my ve svém životě? Usilujme o skutečnou moudrost, kterou dává jenom Bůh, abychom dokázali uspořádat svůj život tak, abychom mohli vstoupit do Božího království. AMEN.